Om projektet

Ljus och Kultur i Borgvik

Ett evenemang av regionalt intresse – med stark lokal förankring.

Bakgrund

Ljusdesign är ett spännande och starkt växande område. Många byggnader och offentliga platser får en helt ny och mer tilltalande framtoning genom att ljussättas i mörkret.

Det finns fler och fler årligen återkommande ljusfestivaler. Ljus i Alingsås – en succé som funnits sedan 1999 – och sedan 2008 även Nossan Ljusfestival i Grästorp. För att nämna några evenemang. Genom dessa influenser föddes idén att man i Borgvik skulle kunna jobba med ljussättning. Samtidigt som man lyfte fram det unika kulturvärdet och förgyllde det med mat, dryck, musik och gemenskap. Det framstod – när man tittade närmare på det – som en helt självklar idé! Denna vision har nu förverkligats under år 2012, 2013, 2015, 2020 och 2021. Efter mycket funderande kring elpriser mm genomfördes eventet även 2022! Vi hoppas kunna genomföra det även 2023.

Projektet var ursprungligen ett samarbete mellan Hushållningssällskapet i Värmland, Leader Närheten, Grums Kommun, Region Värmland, ideella föreningar i Borgvik, ett stort antal företagare och ett ännu större antal frivilliga. Genom deras engagemang har Borgvik under dessa år fått en fantastisk möjlighet att erbjuda besökare från när och fjärran en spännande ljusupplevelse.

Under 2013 bildades Ljus och Kultur i Borgvik ekonomisk förening. Föreningen har som målsättning att jobba för projektets långsiktighet tillsammans med offentliga och privata aktörer. 2020 lockades mer än 6 000 besökare! Teamet som på ett strålande sätt skapade och genomförde evenemanget har alla lokal förankring. Tillsammans utvecklade vi – efter ett par års uppehåll – Ljus och Kultur ytterligare. Vilket ledde till att det blev ett genomförande 2021 och nu även 2022.

Vi hoppas att vi även under höstlovet 2023 få träffa många besökare. Vi kommer i så fall som tidigare år ha öppet från sista helgen i oktober till och med första helgen i november. Besked kommer så fort vi fått svar från alla övriga aktörer och har en möjlighet att ta ett beslut hälsar projektgruppen för Ljus och Kultur i Borgvik.

Hyttruinen red

Fotograf: Johan Ljungberg