Om projektet

ljus och kultur i borgvik

Ett evenemang av regionalt intresse – med stark lokal förankring.

bakgrund

Ljusdesign är ett spännande och starkt växande område. Många byggnader och offentliga platser får en helt ny och mer tilltalande framtoning genom att ljussättas i mörkret.

Det finns också årligen återkommande ljusfestivaler som “Ljus i Alingsås” – en stor succé som funnits sedan 1999 – och sedan 2008 även “Nossan Ljusfestival” i Grästorp. För att nämna några evenemang.

Genom dessa influenser föddes idén att man i Borgvik skulle kunna jobba med ljussättning samtidigt som man lyfte fram det unika kulturvärdet och förgyllde det med mat, dryck, musik och gemenskap. Det framstod – när man tittade närmare på det – som en helt självklar idé!

Denna vision har nu förverkligats under år 2012, 2013 och 2015!

Projektet var ursprunglien ett samarbete mellan Hushållningssällskapet i Värmland, Leader Närheten, Grums Kommun, Region Värmland, ideella föreningar i Borgvik, ett stort antal företagare och ett ännu större antal frivilliga. Genom deras engagemang har Borgvik fått en fantastisk möjlighet att erbjuda besökare från när och fjärran en spännande ljusupplevelse.

Under 2013 bildades Ljus och Kultur i Borgvik ekonomisk förening, som har som målsättning att jobba för projektets långsiktighet tillsammans med offentliga och privata aktörer. Under 2015 års genomförande tog projektet ännu ett steg framåt i att kunna bli återkommande varje höst. Efter några års paus kör vi nu igång igen.

Vi ser fram emot att under hösten 2020 få träffa många besökare från sista helgen i oktober till och med första helgen i november. Välkomna!

Hyttruinen red

Fotograf: Johan Ljungberg